top of page

KNIHA: Praktická príručka izbových rastlín

Autor: Zia Allaway & Fran Bailey



Všetkým nadšencom a milovníkom zelených spoločníkov - izbových rastlín, kaktusov či sukulentov, odporúčam knihu Praktická príručka izbových rastlín, kde nájdete rôzne rady a tipy ako ich pestovať a starať sa o ne, aby ste sa z nich mohli tešiť čo najdlhšie. Kniha vám poradí so právnym výberom, nájdete v nej nápady na aranžovanie, návody ako dopriať rastlinkám vhodnú výživu a starostlivosť.

Okrem toho obsahuje profily 175-tich rastlín, vďaka ktorým budete vedieť, čo konkrétnej rastline vyhovuje a čo nie, ako sa o ňu starať a mnoho iného.






Kniha je rozdelená do štyroch častí, ktoré sa venujú téme, na ktorú sú zamerané - Dizajnovanie s izbovými rastlinami, Projekty izbových rastlín, Profily rastlín, Starostlivosť a pestovanie. Text a jednotlivé postupy sú bohato doplnené o krásne fotografie.





V časti Dizajnovanie s izbovými rastlinami vám kniha poradí v týchto oblastiach: Umenie dizajnu s izbovými rastlinami, Pravidlá dizajnu s izbovými rastlinami, Význam pomeru, Dizajnovanie s rozmerom, Význam tvaru, Dizajnovanie s tvarom, Význam farby, Dizajnovanie s farbou, Význam textúry, Dizajnovanie s textúrou, Význam kvetináčov, Dizajnovanie s kvetináčmi, Dizajnovanie pri jasnom svetle, Dizajnovanie pri slabom svetle, Dizajnovanie vo vlhkom prostredí, Dizajnovanie v priestore, Dizajnovanie pre duševnú pohodu.


Každá z uvedených kapitol je sprevádzaná množstvom fotografií, obsahuje vysvetlenia, popisy a rady ako sa venovať dizajnu rastlín vo vašom domácom prostredí. Táto kapitola je určená predovšetkým tým, ktorí si chcú vďaka rastlinám vytvoriť útulný domov a to práve prostredníctvom práce s farbami a textúrou rastlín, svetla či druhu a farby kvetináča, atď.







Druhá časť je zameraná na projekty izbových rastlín a je rozdelená do týchto kapitol: Púštna krajina, Stojan na epifyty, Záves z makramé, Teráriu v pohári, Opora pre popínavé rastliny, Veniec zo sukulentov, Kokedama z paprade, Machový obraz, Suché terárium, Orchidea na dreve, Deliaca stena, Polica s odrezkami.


Táto časť poskytuje jednoduché návody ako si to všetko môžete vytvoriť sami doma. Fotografie a návody vám dokonale poradia ako postupovať. Každý jeden projekt začína zoznamom toho, čo budete potrebovať. Nakoniec vám kniha poradí ako sa o hotový výtvor starať, obsahuje informácie o zavlažovaní, údržbe a celkovej starostlivosti.







V tretej časti Profily rastlín nájdete 175 druhov rastlín (ako som sa zmienila už vyššie). V nej sú rastliny rozdelené podľa kategórií, do krotej patria: Bromélie, Cibuľové rastliny, Orchidey, Ďalšie kvitnúce rastliny, Paprade, Palmy, Plazivé a popínavé rastliny, Mäsožravé rastliny, Rastliny s okrasnými listami, Kaktusy, Sukuenty, Epifyty.


Táto časť je zameraná na konkrétne rastliny. Každej z nich je venovaný osobitný priestor. V stručnom popise sa dozviete aké svetlo, teplota a vlhkosť im vyhovuje. Do akej výšky a šírky dorastajú, nájdete tu stručnú charakteristiku, rady ako zavlažovať, hnojiť, vysádzať a starať sa o ne. Táto časť vám ponúkne základne fakty o rastlinách, ktoré vám dokonale postačia na to, aby ste im mohli poskytnúť tú správnu starostlivosť.








Záverečná časť Starostlivosť a pestovanie sa venuje týmto témam: Kúpa novej izbovej rastliny, Doprajte rastlinám správne svetlo, Skontrolujte teplotu, Ako zalievať izbové rastliny, Výživa izbových rastlín, Výber substrátu pre rastliny, Kvetináče a presádzanie, Ako udržať tvar rastlín, Ako donútiť orchideu, aby znova kvitla, Ako pestovať cibuľoviny v interiéry, Ako rozmnožovať rastliny, Rozmnožovanie listovými odrezkami, Rozmnožovanie zakoreňovaním vo vode, Rozmnožovanie delením, Rozmnožovanie odnožami, Rozmnožovanie semenami, Čo sa deje s mojou rastlinou?, Riešenie problémov pri starostlivosti, Riešenie problémov s bežnými chorobami, Riešenie problémov s bežnými škodcami.


Ako napovedajú samotné názvy jednotlivých kapitol, nájdete tu základné informácie ako sa o rastlinky starať, čo všetko potrebujú, aby mohli spokojne rásť a prekvitať. Každá je spracovaná veľmi zrozumiteľne a kvalitne, fotografie a ilustrácie doplňujú text.






HODNOTENIE: (5/5)


DETAILY PUBLIKÁCIE:

Jazyk: slovenský

Počet strán: 225

Väzba: tvrdá

Vydavateľstvo: Ikar

Edícia: Príroda




 

Autor & Foto: Lucia Čaprnková

Článok je je zverejnený tiež na mojom blogu Luci Č. - Life & Style - Blog.

Článok oficiálne patrí na spomínaný blog.



56168091_2181518008560941_58106433189749

Ahoj, ďakujem, že si si našiel čas na môj príspevok.

Volám sa Luci a som multi-žánrová umelkyňa, spisovateľka, športovkyňa, aktivistka, blogerka, atď.

Dovoľ príspevkom prísť až k tebe.

Ďakujem za odber!

  • Facebook
  • Instagram
bandicam 2020-08-08 18-52-14-600.jpg

Odber noviniek

bottom of page